Kadrioru Staadion
 
otsi
Uudised
Kadrioru staadion 95
lisatud: 13.06.2021

Kadrioru staadion tähistab 95. sünnipäeva! Staadion avati 13. juunil 1926. aastal Eesti-Leedu jalgpalli maavõistlusega, mis lõppes eestlaste 3:1 võiduga.

Kolm aastat varem, 31. märtsil 1923, kirjutasid Eesti Spordi Keskliidu esindajad Leopold Tõnson ja Johannes Kauba teedeministeeriumi töötajatega alla 65 525 ruutmeetri suuruse maa-ala rentimise lepingule, et ehitada Kadriorgu kuue raja, heite- ja hüppesektorite ning kahe harjutusväljakuga staadion. Tööd väljakul nõudsid veel omajagu aega, mistõttu jõuti Baltimaade omaaegse parima staadioni piduliku avamise ja esimese võistluseni arvuka pealtvaatajaskonna ees alles 13. juunil 1926. Avakõnedele järgnes Eesti-Leedu maavõistlus jalgpallis, mis lõppes Eesti võiduga 3:1. Pärast võistlust ütles Leedu populaarne jalgpallur S. Garbačauskas: "Eesti võib uhke olla oma suurepärase staadioni üle. Meie Lätiga ei näe undki millestki taolisest. Staadioni väljak sarnaneb juba Pershingi ja Columbes'i väljakutele.". Kadrioru staadion parandas oodatult rahvusvahelist suhtlust ja võimaldas kohale tuua võistlejaid, kellelt mõõtu võtta. Tunnustatud atleedid pakkusid konkurentsi Eesti paremikule ning olid oma ala meistritena meie kergejõustiklaste järelkasvule innustavaks eeskujuks. 

Ka viimasel aastakümnel on Kadrioru staadion võõrustanud mitmeid rahvusvahelisi võistlusi. 2011. aastal lõppenud peaareeni rekonstrueerimistööde järel toimus Kadriorus ridamisi kõrgetasemelisi tulemusi pakkunud juunioride EM kergejõustikus ning 2012. aastal noormeeste U19 finaalturniir jalgpallis. 2015. aastal võõrustati U23 kergejõustiku EMi. Kergejõustiku harjutusväljaku rekonstrueerimistööde järel toimuvad 2021. aasta juulis U20 ja U23 EM kergejõustikus.

 


Foto: aerofotograaf Andres Tarto


Loe lisaks:
Kadrioru staadioni ajalugu
Ülevaade staadioni ehitusest
Kergejõustik Kadrioru staadionil
Jalgpall Kadrioru staadionil

Vaata lisaks:
Pildigalerii ajaloolistest fotodest
Pildigalerii kuulsustest Kadrioru staadionil

                
Kadrioru Staadion - Roheline aas 24, Tallinn   Telefon: 601 3564   E-post: staadion@kadriorustaadion.ee
BestIT OÜ